22 września uczniowie z klas II i III odwiedzili Koło Gospodyń Wiejskich „U Tatara” w Siedliszowicach. Wycieczka była podsumowaniem realizowanego podczas całego tygodnia na zajęciach tematu „O chlebie”.
W Siedliszowicach zrodziły się i kultywowane są po dzień dzisiejszy tradycyjne potrawy „strząska” i „koziołki”, zarejestrowane jako produkty regionalne. Podczas spotkania z przedstawicielami Koła Gospodyń Wiejskich, które zrzesza nie tylko żeńską część społeczności Siedliszowic, dzieci zapoznały się z etapami powstawania chleba oraz brały czynny udział w jego wypieku. Obejrzały również dawny piec i narzędzia wykorzystywane w przeszłości do wypieku chleba i mielenia ziaren. Mali kucharze mieli również możliwość sprawdzenia swoich umiejętności kulinarnych podczas samodzielnego przygotowania ciasta na wspomniane „koziołki”, co sprawiło im wiele satysfakcji.
Po trudach pracy uczniowie z przyjemnością degustowali przepyszny chleb z masłem, twarożkiem i smalcem, popijając go wyśmienitym kompotem. Kilkugodzinny pobyt minął bardzo szybko. Na zakończenie uczestnicy sprawdzali swoją wiedzę zdobytą podczas spotkania poprzez udział w mini-konkursie z drobnymi upominkami. Uwieńczeniem zajęć było uroczyste pasowanie na kucharza oraz wręczenie pamiątkowych dyplomów. Na pożegnanie dzieci otrzymały chlebek i koziołki, którymi z radością dzieliły się z bliskimi po powrocie do domów.
Wycieczka zapewne pozostanie na długo w pamięci dzieci, o czym świadczyły roześmiane buzie i pełne entuzjazmu rozmowy podczas drogi powrotnej.
Składamy serdeczne podziękowania wszystkim Przedstawicielom Koła Gospodyń Wiejskich „U Tatara” w Siedliszowicach za pełne profesjonalizmu, życzliwości i gościnności przeprowadzenie zajęć „Od ziarenka do bochenka”.